Тайни преговори с Либия в Лондон? 01.04 | 08:22

Британският вестник "Гардиън" пише за представител

От Елена Коцева

Режимът в Либия води тайни преговори в Лондон. Британският вестник "Гардиан" съобщава, че в страната е пристигнал един от най-доверените хора на един от синовете на Муамар Кадафи. 

Британски правителствен източник е потвърдил, че Мохамед Исмаил, съветник на Сейф ал Ислам, е посетил Лондон през последните дни.

Зачестилите контакти на либийски представители със Запада през последните две седмици, може да се тълкуват като признаци, че режимът може би търси спасителна стратегия, пише lenta.ru. 

Според наблюдатели синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам, Саади и Мутасим, търсят трескаво изход от ситуацията. По непотвърдена информация техни приближени са намекнали по дипломатически път, че може би ще се наложи да се заобиколи бащата, за да се избегне пропадането на Либия в тотална анархия. 

Една от лансираните идеи била Кадафи да се откаже от реалната власт, а Мутасим, сега съветник по националната сигурност, да стане президент начело на временно правителство на националното единство, което да включва и представители на опозицията.

Според анализатори обаче е малко вероятно бунтовниците да се съгласят на сделка.

iNews припомня, че вчера издания съобщиха, че външният министър на Либия е пристигнал в Лондон, като се е отказал от каузата на Муамар Кадафи и е подал символично оставката си. 

Освен това британските власти съобщиха, че от Кадафи се е отрекъл и министърът му по връзките с Африка Али ал Треки и заместник посланика му във Великобритания Тарек Халид. 

Противопоставянето между либийските власти и бунтовници в Либия продължава вече месец и половина, като от две седмици в конфликта се намеси и международната общност. Вчера НАТО пое командването на операцията по налагане на забранена за полети зона и въвеждане на оръжейно ембарго срещу Либия. 

Водещи