Либийските бунтовници превзеха два ключови града 27.03 | 11:22

Силите на Кадафи се оттеглят под натиска на съюзническите сили и опозицията

От Георги Георгиев

Лоялните сили на либийския лидер Муамар Кадафи се оттеглиха, след като бунтовниците превзеха отново ключовите източни градове Аждабия и Брега, предаде АФП.

Това са първите големи победи за опозицията на режима след старта на въздушните удари на западните западната коалиция преди седмица.

Говорителят на бунтовниците полковник Ахмед Бани заяви пред репортери в Бенгази, че силите на Кадафи в град Аждабия отхвърлили няколко предложения да се предадат преди атаката. Градът, разположен на ключов път към бунтовническия център Бенгази, е първото голямо селище, което отново попада в ръцете на опозицията.

Междувременно атаките на западните съюзници продължават с неотслабваща сила. Според Пентагона водените от западната коалиция удари са продължили с високо темпо в събота с общо 160 въздушни мисии, което е с 4 повече от мисиите в предишния ден.

В събота (26 март) френски изтребители са свалили най-малко пет военни самолета и два хеликоптера от верните на Кадафи сили в района на градовете Зитман и Мисрата, съобщават от френските военновъздушни сили.

Британски военни самолети пък са разрушили пет либийски бронирани машини при въздушните атаки върху Аждабия и Мисрата в петък, предадоха от Лондон.

Американският президент Барак Обама обясни пред американския народ своята стратегия във войната в Либия. В изявление Обама заяви, че ударите на международните сили (в които участват и САЩ) са спасили безброй невинни от "кървавата баня”, с която Кадафи заплашвал сънародниците си в бунтовните области.

Силите на Кадафи "отстъпват ... тъй като вече не притежават въздушната сила и тежкото въоръжение” след седмица на бомбардировки от силите са коалицията, каза още американският президент.

Водещи

Най-четени