Външният министър на Либия избяга в Лондон 31.03 | 10:04

В съобщение на Форин офис се почертава, че Муса Куса е пристигнал по своя воля

От Елена Коцева

Министерството на външните работи на Великобритания съобщи, че министърът на външните работи на Либия Муса Куса се намира във Великобритания и повече не желае да работи за режима на либийския лидер Муамар Кадафи.

По някои данни либийският чиновник е пристигнал в Тунис с британски военен самолет и в продължение на няколко часа е бил разпитван от британските специални части.

В официално съобщение на Форин офис се подчертава, че Муса Куса е пристигнал по своя воля и е подал оставка от своя пост.

Британските власти призовават и други представители на режима на Муамар Кадафи да се откажат от сътрудничеството си с властта.

"Ние призоваваме тези, които остават при Кадафи, да се откажат и да подкрепят едно по-добро бъдеще за Либия. Бъдеще, което предполага политически промени и реални преобразования, които отговарят на стремежите на либийския народ."

Муса Куса е една от основните фигури в правителството на Муамар Кадафи. Той представляваше режима на международно равнище.

Според неназован източник на БиБиСи от Муса Куса британското разузнаване се надява да получи ценни сведения за местоположението на Муамар Кадафи.

Представителите на САЩ вече приветстваха решението на Муса Куса. Преди дни министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг обяви, че се водят разговори с висши представители на либийската власт, но без да споменава имена.

По-рано днес американският президент Барак Обама не изключи възможността за доставка на оръжие на либийските бунтовници.

Такава възможност е била обсъждана вече на среща на международната коалиция. Категоричната позиция "против" може да се очаква от Германия.

Вчера вечерта американски медии разпространиха информацията за секретна заповед на Барак Обама, с която се разрешава на американските специални служби да оказват негласна подкрепа на бунтовниците.

И ЦРУ, и Белият дом отказаха да коментират, като нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

iNews припомня, че още в началото на протестите в Либия правосъдният министър на Либия Абдел Джалил изостави Муамар Кадафи и премина на страната на бунтовниците. 

Водещи

Най-четени