Локализираха скривалището на терористите в Брюксел 15.03 | 19:43

В спецопарацията участват и френски части, ранени са трима или четирима полицаи

От iNews.bg

При голямата спецоперация в Брюксел по обезвреждането на предполагаеми терористи полиция и армия са успели да локализират скривалището на издирваните лица. Двама или няколко терористи са ранили в днешната престрелка трима полицаи при прочиствателна акция в брюкселската община Форе, след което са се укрили в къща до площад "Сен Дени". Това разкри пред журналисти кметът на общината Марк-Жан Гиселс, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

"Едно или няколко лица продължават да се укриват в една от къщите на улица "Дрис", каза Гиселс.

Малко по-различна версия дава електронното издание на белгийския вестник "Суар". По негови данни единият от терористите, въоръжен с "Калашников", се е барикадирал в една от къщите. Другият се укрива в незастроено място наблизо. Престъпниците са обградени от полицията, която засега не разкрива точния им брой.

По-рано екстремистите откриха огън срещу белгийски и френски полицаи по време на тяхна съвместна операция, свързана с разследването на атентатите в Париж от 13 ноември. Според телевизия RTL апартаментът, в който полицаите искали да извършат обиск, бил смятан за празен.

"Целта на акцията е проверка на хипотезата, че апартаментът е бил използват за подготовка на терористично нападение. Следователите не знаеха, че този апартамент, смятан за празен, е бил обитаем", заяви пред телевизията експерт от полицията.

Според електронната версия на вестник Derniere heure при престрелките единият от полицаите е ранен в главата. Той бил в тежко състояние и е настанен в болница.

Редица медии съобщават и за четвърти ранен полицай. Първоначално се съобщаваше за ранени един, после за трима полицаи, но че не са тежко ранени, уточнява РИА-Новости.
По-рано днес към антитерористичната акция в брюкселския квартал "Форе" на белгийската полиция и военни се присъединиха и френски части. По данни на RTL-TVI в района има 50 полицейски коли и БТР-и.

По данни на очевидци престъпниците са двама или трима и са въоръжени с автомати "Калашников". При бягството си те са изхвърлили оръжието си. Според други очевидци пък преследваните са се барикадирали в едно от жилищата.

Акцията за преследване на предполагаеми терористи е свързана с атентатите в Париж от 13 ноември, при които загинаха 130 души, а още 400 бяха ранени. Тя обаче не е свързана конкретно с издирването на единственият оцелял атентатор и предполагаем организатор на атаките в Париж, който успя да избяга и още се укрива - Салах Абделслам, разкриха френски полицейски източници.

Редица данни показват, че той е успял да се укрие в Белгия. Междувременно стана известно, че в акцията участват и френски полицаи. Това обяви френският вътрешен министър Бернар Казньов в Кот д’Ивоар, където е на посещението заедно с външния министър Жан-Мрак Еро, предаде AFP.

Водещи

Най-четени