Лукас Пападимос е новият гръцки премиер* 10.11 | 14:38

Утре ще положи клетва и новият кабинет, който ще работи за прилагане на споразумението от 26 октомври

От iNews.bg

Банкерът Лукас Пападимос е новият гръцки премиер, споразумяха се ПАСОК и Нова демокрация след изключително напрегнати преговори, следени със затаен дъх от европейските партньори.

Информацията беше оповестена официално от президентството след днешната среща на президента Каролос Папуляс с лидерите на ПАСОК Георгиос Папандреу, на Нова демокрация Андонис Самарас и на националистическата формация ЛАОС Георгиос Карадзаферис, след като останалите партии отказаха да участват в преговори за новия кабинет.

Името на Пападимос се появи на сцената отново след неуспеха с избора на председателя на парламента Филипос Пецалникос, съобщи радио "Скай".

Лукас Пападимос, който е бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, ще застане начело на новото правителство на националното единство, чиято основна цел ще бъде да приеме и приложи европейското споразумение от 26 октомври, от което по думите на досегашния премиер Георгиос Папандреу зависи дали Гърция ще остане в еврозоната.

Както беше посочено в съобщението на президентството целта на новия кабинет е да приложи решенията от 26 октомври, както и икономическата политика, свързана с тези решения.

Пападимос вече е получил мандат за съставяне на кабинета, но имената на бъдещите министри все още не са оповестени. Те ще положат клетва утре в 14 часа.

В първото си изказване пред медиите Пападимос заяви, че честта, която му е оказана, е голяма, но, че отговорността, която поема, е още по-голяма. "Пътят няма да бъде лесен, но съм убеден, че проблемите ще бъдат решени по-бързо, на по-ниска цена и по-ефективно, ако има единство, разбиране и здравомислие".

Пападимос изтъкна, че не е политик, но че вярва, че всички са длъжни да допринесат за преодоляване на кризата и възстановяване на икономиката на страната. Той изрази убедеността си, че членството на Гърция в еврозоната е гаранция за финансовата стабилност и е фактор за икономическа стабилност.

Новият премиер подчерта, че правителството, което ще води, е преходно и, намекна, че срокът му на действие ще бъде такъв, какъвто е договорен по-рано (до февруари 2012 г.). 

Визитка:

Лукас Пападимос е роден на 11 октомври 1947 г. в Атина и през 1970 г. завършва физика в Масачузетския технологичен институт (ΜΙΤ). Две години по-късно става магистър по електронна техника и защитава докторска степен по икономика (1978 г.), сочи "Та неа".

През 1985 г. се връща в Гърция, за да поеме поста на икономически съветник в Централната банка (1985-1993 г.). През 1993 г. е назначен за подуправител, а на следващата година – за управител на Централната банка, където остава до 2002 г.

Същата година поема поста вицепрезидент на Европейската централна банка, на който остава до 2010 година.

Наред с професионалната си кариера, развива и академична. В периода 1975-1984 г. е асистент, а след това и асоцииран преподавател в Катедрата по икономика на Колумбийския университет в Ню Йорк, а през 1988 г. става професор по икономически науки в Атинския университет. През 2006 г. е избран за редовен член на Атинската академия.

През 2010 г. е назначен за нещатен икономически съветник на премиера Георгиос Папандреу. 

---------

*Актуализирана към 15:33 часа.

Водещи

Най-четени