Лукашенко се закани на икономическите емигранти 16.06 | 13:33

От началото на годината емигрантите са повече от 200 000

От Елена Коцева

По данни на официалната статистика на Беларус след финансовата криза в страната без работа са останали около 600 000 души.

По данни на независими експерти обаче около 200 000 души вече са напуснали страната и то това е станало в последните три месеца. Именно това може да се окаже повод за заканата, която отправи към емигрантите тази сутрин президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Гневът на президента, на власт вече четвърти мандат, се съсредоточи към строителните работници: "Ние не можем да им забраним да строят в чужбина, но ако той (строителя емигрант) е отишъл да строи неорганизирано за чужда държава, той не носи пари на родината."

Най-голямо изтичане на кадри има с отрасъла на строителството.

Като отговор на държавата на изтичането на кадри Лукашенко предлага тези емигранти и семействата им, останали в Беларус, да плащат 100% комуналните услуги*, както и държавата да не поема никаква част от здравните осигуровки на нито един член от семейството.

Ако не внасяш своя социален дял, държавата също няма да ти помага. Давай заплатата си за комуналки и медицинско обслужване", заканва се Алексанъдр Лукашенко, който смята, че едно такова наказание би накарало кандидат-емигрантите да помислят повече, преди да напускат родината.

Един от известните правозащитници Елена Тонкачева определи инициативата на президента Лукашенко за икономически санкции като "опит за налагане на феодални порядки с възстановяване на крепостното право"

*Комунални услуги (комуналки) - разходите на домакинство за вода, ток и електричество. В Беларус, както и в Русия, една част от тях се поема от държавата.

 

Водещи

Най-четени