Лукашенко предложи на ЕС самолет с опозиция 07.07 | 16:48

Лукашенко е готов моментално да вкара затворниците във вагони и да ги изпрати зад граница

От Елена Коцева

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи на Европейския съюз да му изпрати самолет, пълен с опозиционно настроени граждани.

Президентът беше готов веднага да изпрати част от онези, които са осъдени за безредиците по време на протестите в страната след провеждането на изборите миналата година.

Лукашенко заяви, че е готов моментално да вкара затворниците във вагони и да ги изпрати зад граница.
"Ако искате и по-бързо, то и самолет ще отделя", обещава лидерът, който управлява Беларус вече 4-ти мандат.

При това Лукашенко подчертава, че не счита осъдените опозиционери за политически затворници, най-малкото защото в Наказателния кодекс на страната няма такъв член.

По думите му, цитиран от Интерфакс, по делото за предизвикване на безредици на 19 декември 2010 година са привлечени като обвиняеми 600 души.
"Те няма да бъдат освободени при никакви условия или в обмен с Европейския съюз и дори и отстъпки от общността", казва президентът.

"Ние в никакъв случай няма да търгуваме с Европейския съюз и да разменяме тези хора за каквито и да е било преговори и разговори”, в типичен стил допълва Лукашенко.

По данни на правозащитните неправителствени организации, по време на пет акции на опозицията в края на миналата година и началото на тази са задържани най-малко 1800 души, като много от тях са осъдени на затвор и на глоба

Европарламентът гласува резолюция за незабавно въвеждане на санкции срещу ръководството на Беларус заради реакцията му на декемврийските акции на опозицията. Резолюцията бе подкрепена и от САЩ. С решението си въвеждане на санкции ЕС поиска освобождаване на опозицията.

Лукашенко е начело на Беларус от 16 години
и това е четвърти президентски мандат за него. Определян е като последния авторитарен ръководител от съветски тип в една изключително консервативна страна.

Водещи

Най-четени