Льо Пен не закъсня: след атентата поиска връщане на смъртното наказание 08.01 | 12:32

Подобна възможност не била излишна, смята крайнодесният политик

От Христина Рафаилова

Лидерът на крайнодясната френска партия Национален фронт  Мари льо Пен поиска референдум за връщане на смъртното наказание. 

 Евродепутатът поиска крайната мярка след кървавия атентат преди ден в редакцията на сатиричното списание Charlie Hebdo, в който бяха убити 12 души. 

 "Лично аз мисля, че трябва да има налице такава възможност", написа политикът  в Twitter. 

Това не е единствената популистка изява на Мари льо Пен, коментира Spiegel. В свое интервю за   телевизионния канал France 2 тя се обяви за "война срещу фундаментализма", тъй като ислямистите са обявили война на републиката. 

Крайнодесният политик  ще се кандидатира за президент на изборите през 2017 година.  Партията и Национален фронт предизвика фурор на евровота  през май миналата година, като завоюва победа. 

Тя следва крайнодесния курс на баща си Жан – Мари льо Пен, който е основател на партията й. В края на ноември той поиска смъртна присъда за  френския ислямист  Максим Хаухард, който беше идентифициран от властите във видео, разпространено от "Ислямска държава". Смята се, че той е участвал в обезглавяването на сирийски войници. 

Водещи

Най-четени