Майкъл Мур дава 20 хил. долара за гаранцията на Асандж 15.12 | 12:11

Предоставя сървърите си на WikiLeaks

От Любомир Тасев

Режисьорът Майкъл Мур предложи да плати 20 000 долара за гаранцията за освобождаването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

Австралийският журналист е в ареста на полицията в Лондон. Съдът постанови, че той ще прекара там още 48 часа, след като властите в Стокхолм обжалваха решението за освобождаването му.

56-годишният Мур, известен с противоречивите си документални филми, използва официалния си уебсайт, за да опише Асандж като "пионер на свободното слово, прозрачното правителство и дигиталната революция в журналистиката.”

Според адвоката на Асандж Марк Стивънс, 39-годишният австралиец е под 24-часово наблюдение.

Прокуратурата в Швеция поиска екстрадирането на Асандж заради обвинения срещу него в сексуално насилие. Самият той се опитва да избегне екстрадицията, защото се опасява, че може да бъде предаден на САЩ след скандалното публикуване в WikiLeaks на хиляди секретни документи на Държавния департамент.

Режисьорът Мур, в чиято филмография най-силен отзвук имаха заглавията "Fahrenheit 9/11″ (2004), "Sicko” (2007) и "Capitalism: A Love Story” (2009), каза още:

"Вярвам, че Джулиан се гордее със своята репутация и всеки журналист би трябвало да разбере, че ако Асандж се беше укрил, щеше да съсипе репутацията си, както и на цялата журналистическа гилдия.”

Наскоро режисьорът завърши документален филм за нашумелия сайт, а заглавието му е "Control+Alt+Wikileaks”.

Освен че заяви желание да плати сумата за гаранцията на Асандж, Мур предложи на разположение собствения си сайт, сървърите и домейна си "само и само WikiLeaks да оживее”.

Водещи

Най-четени