Много жертви на студа в редица европейски страни 06.02 | 16:41

В Полша през последните десетина дни са загинали 62-ма души

От Андриян Георгиев

В Полша през последните десетина дни са загинали 62 души, от които деветима през последните 24 часа. Повечето са бездомни хора, често пъти в нетрезво състояние, съобщава БТА.

Приемните центрове са смекчили правилата си и вече приемат и хора в нетрезво състояние, които обикновено не са се допускали.

В Литва през уикенда починали от студ са 12 души, с което общият брой жертви в тази страна става 23 души. В някои части на страната бяха регистрирани рекордно ниски температури от 31 градуса под нулата.

В Чехия жертвите на студената вълна са 18 души. В Квилда, близо до границата с Германия, през нощта температурата е спаднала до минус 39,4 градуса. Абсолютният рекорд е минус 42,2 градуса през 1929 г.

В Унгария през последните три дни от студ са починали 12 души, а над 50 са били евакуирани заради злополуки или отравяния с въглероден окис. В северната част на страната температурите спаднаха до 24 градуса под нулата. В Будапеща през нощта температурата беше минус 20 градуса. 

Студът, сковал Балканите от миналата седмица, е взел нови две жертви в Сърбия и Хърватия, информира AFP. С това общият брой на починалите в резултат на студовете в страните от Западните Балкани достигна 17 души - 10 в Сърбия, трима в Хърватия, двама в Босна, един в Черна гора и един в Македония..

Правителството на Сърбия обяви извънредно положение на цялата територия на страната заради необичайния студ и обилните снеговалежи. Училищата и университетите са затворени за една седмица.

Най-четени