Мюсюлманин с предполагаеми връзки в "Ал-Кайда" беше освободен 13.11 | 15:58

Абу Катада е под гаранция и ще скита улиците на Лондон

От Владислав Рашков

Мюсюлманският духовник Абу Катада, който се смята за ключова фигура в британския клон на "Ал-Кайда", беше освободен под гаранция, съобщава BBC.

Йорданецът Катада, който е роден в Палестина, бе държан седем години в ареста, като така и не му бяха повдигнати обвинения.

Съдът във Великобритания реши, че ще го освободи, защото, ако бъде взето решение да бъде екстрадиран в Йордания, срещу него няма да се води справедлив процес. Магистратите уточниха, че лъжепоказания на измъчвани свидетели в Аман могат да бъдат използвани срещу него.

От правителството все пак казаха, че действия по екстрадирането му ще бъдат предприети. "Ние сме категорични в намерението си. Смятаме, че решението на съда е неправилно и ще го обжалваме", това каза вицепремиерът Ник Клег.

Той уточни, че целият случай е струвал на данъкоплатците на Великобритания над 1 млн. паунда и че йорданецът трябва да наусне английскта земя.

Абу Катада беше подведен под отговорност за това, че е бил съпричастен в бомбени атентати по западноевропейски и израелски градове през 1998 и 1999 г. Задочно Катада е признат за виновен в Йордания за упражняване на терористична още от 1999 г.

Катада ще бъде следен от английските сили за сигурност, докато не бъде взето единодушно решение за съдбата му.

Водещи

Най-четени