Наводненията в Австралия предизвикват и криза с храните 31.01 | 10:03

Хранителни системи, базирани на местното производство, ще решат проблемите, смятат еколози

От iNews.bg

Наводненията през януари оставиха хиляди хора без дом в Австралия. Щетите се изчисляват с милиарди долари. В същото време придошлите води отнесоха реколтата в някои от най-плодородните региони на Зеления континент.

Това ще наруши доставките на храни в цялата страна и ще предизвика криза, смятат експертите от движението Slow Food.

Засегнати са земеделски площи в южните части на щата Киунсленд, на запад от Бризбейн. Щатът на шега е наричан "салатиерата" на Австралия. Според първите изчисления проливните дъждове извън сезона нанасят щети на земеделските стопани на стойност над 3 млрд. долара. В много региони ще се окаже, че няма достъп до храни, а щандовете на магазините вече започват да се изпразват.

Проблемите са резултат от несъвършенствата на централизираната хранителна система, смятат още от Slow Food. "В дните след наводненията в магазините липсваха свежи продукти, въпреки че в региона има местни производители, които не са засегнати от стихията", коментират еколозите.

Те настояват в страната бързо да се изгради хранителна система, базирана на местното производство, което освен че ще намали негативите при подобни стихии, но и ще намали емисиите парникови газове от транспортните средства. В същото време хората ще се радват на по-пресни и по-евтини храни.

 

Водещи

Най-четени