Наградата за главата на създателя на антиислямския филм беше осъдена 23.09 | 14:25

Възнаграждението обяви пакистанския транспортен министър

От Кремена Бедерева

Намеренията на пакистанския министър на транспорта Гюлар Ахмад Билур да възнагради убийците на създателя на антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", бяха осъдени от министър-председателя Шавкат Джалил.

"Ще платя 100 хил. долара на този, който убие създателите на това видео. А ако някой си помисли, че може да създаде нещо подобно в бъдеще, наградата за убийците ще е все същата", обяви пакистанският транспортен министър.

В обръщението си той дори призова за подкрепата на талибанските групировки и "Ал Кайда".

Гръмките изказвания дойдоха, след като 20 души загинаха в безредици в Пакистан, предизвикани от провокативната лента. Неговата партия АНП, изповядваща ислямски социализъм, се разграничи от думите му, казвайки, че това са лични намерения.

Мненията на доминиращата партия в коалиционното правителство ППН също бяха уклончиви, тъй като той не ги представлява. От правителството не са давали заявки, че Билур ще бъде сменян.

Безредиците в страната са предизвикани от вълна от протести, заляла целия ислямски свят от американска нискобюджетна филмова продукция, представяща пророка Мохамед като развратник. Недоволството беше подхранено и от публикация на карикатура на ислямския светец във френското списание Charlie Hebdo в сряда (19 септември).

Радикалните действия започнаха в Либия на 11 септември, след като в източния град Бенгази беше убит американския посланик Кристофър Стивънс.

Водещи

Най-четени