Над 30 души е имало на горната палуба на "Илинден" 07.04 | 20:49

В съда бе показано видео, като доказателство по делото

От Елена Коцева

Над 30 души е имало на горната палуба на кораба "Илинден" минути преди той да потъне във водите на Охридското езеро.

Това стана ясно на поредното заседание по делото в Македония. На него бе излъчено и видео, което показва, че на горната палуба е имало поне 30 души.

Видеото е част от доказателствата по делото, а клипът е заснет броени минути преди да потъне "Илинден" в Охридското езеро.

iNews припомня, че на 5 септември 2009 година при инцидент с кораба "Илинден” в Охридското езеро загинаха 15 български туристи.

Делото за трагедията и до този момент не може да тръгне по същество, въпреки че една година по-късно му бе даден ход. Обвинения бяха повдигнати срещу 24-годишния капитан на кораба Сотир Филески и представителя на застрахователната компания "Лойд" Бранко Баич.

Видимо е, че вместо 23 пътници, колкото най-много е можело да има на задната горна палуба, там са били допуснати доста повече хора. Освен на пейки, българите са сядали и на масички в средата на палубата.

Според македонската експертиза, която е направена много точно от вещите лица,критичното количество пътници, което може да доведе до обръщане на кораба, е 23 на горната или 29 - на долната. Според адвокатите само на горната палуба пътниците са били между 27-30.

В същото време преди години долният салон на "Илинден" е превърнат в бар и така, там е можело да се настанят едва десетина пътници. Реално корабът е можел да вози не 43 души, а само 35. Българската група заедно с екипажа са били почти близо 60.

Въпросът е защо германският "Лойд" е дал сертификат за 43 пътници вместимост, след като първият салон е бил преустроен и лишен от капацитет от 18.

Охридският съд за първи път разпита днес две оцелели при трагедията наши сънароднички. Те отказаха обаче да разговарят с медиите. 

Пред съда застанаха две оцелели при трагедията българки. Стоянка Георгиева от Пирдоп - най-младата загинала в инцидента е именно дъщеря й. И Мария Павлова, чийто съпруг също не успява да се спаси. В съдебната зала сънародничките ни разказаха, че никой не ги е настанил на кораба и всеки сядал, където си поиска. Движели са се свободно по палубите. 

Следващото заседание в Охрид е на 19 април. Тогава ще бъдат разпитани експертите по делото.

В края на март месец след осеммесечна забрана за плаване на кораби в Охридското езеро поради изтичане на разрешителните им, започна нова техническа проверка, след която те отново ще могат да излязат в езерото.

Водещи

Най-четени