Проверяват всички кораби в Охридското езеро 23.03 | 18:46

След осеммесечна забрана за плаване на корабите

От Елена Коцева

След осеммесечна забрана за плаване на кораби в Охридското езеро поради изтичане на разрешителните им за плаване, започна нова техническа проверка, след която те отново ще могат да излязат в езерото, съобщава БТА.

Досега за техническия контрол на корабите и за разрешителните за плаване отговаряше германската застрахователна компания "Лойд".

iNews припомня, компанията се оттегли от дейността си в Охрид след трагедията с български туристи на 5 септември 2009 година. При инцидента тогава загинаха 15 българи.

Делото за трагедията и до този момент не може да тръгне по същество, въпреки че една година по-късно му бе даден ход. Обвинения бяха повдигнати срещу 24-годишния капитан на кораба Сотир Филески и представителя на застрахователната компания "Лойд" Бранко Баич.

Според експертизите корабът "Илинден" е бил претоварен.

Корабите от Охридската флота останаха закотвени, след като изтекоха разрешителните им за плаване. Македонското министерство на транспорта упълномощи компания "Бюро Веритас" да замени "Лойд".

Представители на компанията вече започнаха да преглеждат плавателните съдове.

Собствениците се оплакаха, че на езерото няма сух док за проверка на корабите и те трябва да се извличат на брега с подръчни средства, което изисква допълнителни разходи.

Водещи

Най-четени