Над 500 ферми под карантина в Германия 11.01 | 12:03

Мярката бе наложена заради замърсения с диоксин фураж

От Любомир Тасев

Повече от 500 птицеферми в Германия остават под карантина заради случая със замърсения с диоксин фураж, информира във вторник германското радио Westdeutscher Rundfunk, предаде Интерфакс.

Във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия са затворени 113 птицеферми. В Долна Саксония – 330, а в Шлезвиг-Холщайн още 62.

В цялата страна карантината засегна над 550 аграрни стопанства.

Първоначално германските власти наложиха извънредната мярка на 4 700 ферми, за които се предполагаше, че са използвали замърсен фураж.

iNews припомня, че "диоксиновият скандал" в Германия избухна, когато миналата седмица агенция ДПА цитира доклад на комисията по земеделие към Бундестага, в който се казва, че общото количество на произведените опасни фуражи е близо 3 хил. тона.

В периода от 12 ноември до 23 декември фуражни смески с повишено съдържание на диоксин били доставени от 25 фирми в четири провинции.

Германският министър на земеделието Илзе Айгнер обеща да вземе сериозни мерки след като страхът от заразени с диоксин продукти накара много държави да забранят вноса на месо, яйца и млечни продукти от Германия и създаде сериозни трудности за хиляди фермери.

Химикалът попаднал в немските фуражи чрез суровини от холандска фирма, която освен добавки за хранителни смеси произвежда и вещества за промишлена обработка на хартия.

Водещи

Най-четени