Чехия изтегли от пазара произведени в Германия яйца 15.01 | 11:14

Властите се опасяват, че са замърсени с диоксин

От Любомир Тасев

Чешките санитарни власти са изтеглили от търговската мрежа 200 000 яйца, закупени от Германия, заради опасения, че те може да са заразени с диоксин, предаде БТА, позовавайки се на съобщение на ИТАР-ТАСС.

Прага вече въведе забрана за внос и продажба на яйца германско производство по същите причини.

Иззетите стотици хиляди яйца са били доставени от германски птицеферми, където е било констатирано повишено съдържание на опасното за здравето на хората канцерогенно вещество.

Преди два дни стана ясно, че заразено с диоксин свинско месо е било продадено както в Чехия, така и в Полша.

iNews припомня, че "диоксиновият скандал" в Германия избухна, когато комисията по земеделие към Бундестага излезе с доклад, в който се казва, че около 3 хил. тона фуражи са били замърсени с диоксин.

В периода от 12 ноември до 23 декември фуражни смески с повишено съдържание на диоксин били доставени от 25 фирми в четири германски провинции.

Министърът на земеделието Илзе Айгнер обеща да вземе сериозни мерки, след като страхът от заразени с диоксин продукти накара много държави да забранят вноса на месо, яйца и млечни продукти от Германия и създаде сериозни трудности за хиляди фермери.

Една от тези страни стана Китай, който преустановява вноса на продукти от свинско месо, птиче месо и яйца от Германия.

Химикалът попаднал в немските фуражи чрез суровини от холандска фирма, която освен добавки за хранителни смеси произвежда и вещества за промишлена обработка на хартия.

Диоксинът е опасно за човешкото здраве съединение. Веществото предизвиква ред сериозни заболявания, сред които злокачествени ракови образования, психически разстройства, понижаване на имунитета, диабет. Може да доведе до импотентност и развитие на ендометрит.

Водещи