Не ходете в Израел, зоват от Външно 16.11 | 21:04

Български работници там са пожелали да се приберат

От Андриян Георгиев

Заради ескалацията на обстановката в района на Ивицата Газа и Южен Израел, от Министерството на външните работи (МВнР) призоваха българските граждани да се въздържат от пътувания към близкоизточната държава.

Български работници в Израел са пожелали да се приберат. Става въпрос за група от 17 българи, които работят по програма за временна заетост по строителни обекти в град Нетивот, в непосредствена близост до Ивицата Газа.

Въпреки периодичния ракетен обстрел над града, сънародниците ни получавали указания от работодателя си засега да не прекратяват работа и не са им били осигурени убежища. Затова те се обадили в българското посолство в Тел Авив, а посланикът Юрий Щерк ги посетил тази сутрин.

Според него има проблем със сигурността на българите, двамата от които категорично са заявили, че незабавно искат да се върнат в България. Дипломатът ни ги е взел със себе си в израелската столица и при първа възможност те ще се върнат у нас.

Междувременно властите в Нетивот са се ангажирали да направят инспекция на строителния обект. Молбата на българския посланик е била останалите работници да бъдат преместени на друго, по-отдалечено от града място.

Водещи

Най-четени