Нелсън Мандела е постъпил в болница с остро белодробно заболяване 11.12 | 15:14

Цялата страна е шокирана от състоянието на „бащата на нацията“

От Владислав Рашков

Първият цветнокож президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела има сериозни белодробни проблеми, съобщиха властите в РЮА, цитирани от BBC.

Мандела е бил спешно транспортиран във военна болница, където му е била оказана спешна помощ. По информация на президентската администрация Мандела преживява повторна инфекция на дихателната система. Новините за влошеното му здраве разстроиха сериозно обществото мнение.

Нелсън Мандела е смятан от голямата част на южната страна за баща на нацията, който им дал силата да се борят за демократичен живот. Той води дълги години на съпротива срещу хегемонията на белите в страната, като през 1994 г. застава на президентския пост.

След като прекарва 27 години в затвора, Мандела излиза като обединител. Въпреки че е събрал достатъчно популярност, с която да се бори с враговете си, той предпочита пътя на помирението и търси начин за общи усилия в името на демокрацията.

Мандела е удостоен с Нобелова награда за мир през 1993 г. Той се оттегля от публичния живот през 2004 г. През януари 2011 г. бившият президент бе диагностициран с белодробна инфекция. Мандела е на 94 години.

 

Водещи

Най-четени