Нетаняху успя да събере мнозинство в Кнесета 14.03 | 14:01

Последният срок за това беше 16 март

От Елена Коцева

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху успя да постигне споразумение за формата на новото правителство.

Нетаняху получи подкрепата на необходимия брой депутати, след като почти месец и половина провежда коалиционни преговори за съставяне на ново правителство, припомня агенция "Новости".

Партньори на управляващия блок "Ликуд - Наш дом Израел” в кабинета и парламентарната коалиция ще бъдат антиклерикалната партия "Йеш Атид” (Има бъдеще) и прозаселническата "Еврейски дом”, които заедно с лявоценстристската "Ха Тнуа" (Движение) осигуряват 68 гласа от 120 в Кнесета.

Последните дни бяха изключително изпитание за израелския лидер. 16 март беше последният и окончателен срок, в който той трябваше да обяви състава на новото правителство.

Преди това Нетаняху разполагаше с 28 дни, но тъй като не успя да обедини различните политически субекти в Кнесета и да събере необходимите му минимум 61 гласа, той получи допълни 14 дни, в които да продължи преговорите. Парламентарните избори в Израел се състояха на 22 януари, като на тях блокът на Нетаняху спечели 31 места.

Подписването на коалиционните документи се очаква да се състои по-късно днес.

Новото коалиционно правителство трябва да положи клетва само дни преди първата визитата на американския президент Барак Обама в страната.

Съдейки по информацията, може да се отчете, че за първи път от много години извън борда на управление на Израел остават ултрарелигиозните партии, включително най-голямата от тях – ШАС. Против тяхното включване в коалицията се обявиха както "Еврейски дом", така и "Йеш Атид", които се застъпват за граждански реформи в страната.

Водещи

Най-четени