Нова вълна на насилие разтърси Алепо 03.10 | 15:32

До края на годината бежанците от Сирия може да достигнат 700 000

От Елена Коцева

27 души са загинали, а повече от 70 са били ранени след поредната вълна на насилие в центъра на сирийския град Алепо, който от месеци е най-горещата точка в страната.

Според съобщения взривни устройства са били заложени в автомобили, паркирани на площада Саадал Джабари в центъра на града, който се контролира от правителствените войски. Автомобилите са били паркирани в близост до офицерски клуб и хотел.

Според базирания в Лондон Сирийски център по правата на човека загиналите са около 40, съобщава BBC.

Държавният телевизионен канал на Сирия излъчи кадри, от които се вижда, че зданието, цел на взривовете, е сериозно увредено.

От месеци продължават боевете между бунтовници и проправителствени войски в град Алепо, станал свидетел на невиждано до този момент насилие. Западната част на града се контролира от войски, верни на президента Башар Асад, а източната се намира в ръцете на въстаническите сили. Миналата седмица опозицията заяви, че възнамерява да направи още един опит да установи пълен контрол над града.

Вчера телевизионният канал "Манар", който принадлежи на ливанската групировка "Хизбула", съобщи, че сирийският президент Башар Асад е издал заповед, с която изпраща в Алепо допълнителни подразделения. Също така цели на нападенията са били и кметството и ресторант, пак в центъра на града.

Според ливански източници Асад дори сам е пристигнал в града и лично ръководи операциите срещу бунтовниците.

Властите в Сирия заявиха, че в резултат на множество терористични атаки над правителствени обекти, вече са загинали стотици души. Опозиционните активисти обвиняват силите за сигурност в страната в целенасочена диверсия, която цели да дискредитира въстаниците против режима на Башар Асад.

Бунтовете в Сирия, които започнаха преди година и половина и прераснаха в гражданска война, съсредоточават сериозно безпокойството на световните сили. До този момент хиляди са загиналите, а ситуацията в страната се доближава до сериозна хуманитарна криза.

Според оценката на Върховния комисар на ООН за бежанците до края на годината бежанците, напуснали Сирия, търсейки спасение от гражданската война, могат да достигнат бройката от 700 000. До този момент страната са напуснали близо 300 000, като голяма част от тях се намират в лагери в Турция, Ливан и Йордания. 

Днес и българският президент Росен Плевнелиев потвърди, че потокът бежанци към нашата страна се увеличава.  

ООН обяви и че се нуждае от 490 милиона долара, за да организира помощта за търсещите подслон и мир сирийски бежанци.  

Водещи

Най-четени