Нова порода престъпни групи се възползват от кризата в ЕС 19.03 | 21:43

Престъпността в ЕС вече действа без оглед на националност и тип криминални деяния

От Диана Цветкова

Нов вид престъпни групи, които използват икономическата криза и интернет, действат на територията на Европейския съюз.

За това предупреждава доклад на Европейската полицейска служба Европол. Организацията идентифицира 3600 организирани престъпни групи, действащи на територията на общността.

В изследването, което е най-детайлното, правено до момента, България е поставена сред страните членки, в които действат престъпни групи, причислени към средните по мащаб производители на синтетични наркотици.

Международният трафик на наркотици остава най-активната престъпна дейност, но докладът предупреждава за ново явление – мрежа от разнородни групи, действащи без значение от националността и вида престъпления.

"В Европа се заражда нова порода организирани престъпни групи, които са способни да действат няколко страни и криминални сектори. Тези групи вече не се определят според националността им или в специализиране в даден вид престъпления. Те действат на международно ниво, а бизнес фокусът им е върху увеличаването на печалбите и минимизиране на рисковете. Те са въплъщение на новото глобализирано общество", посочва директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Затова и докладът препоръчва съгласувани действия от страна на членките на ЕС, за да се противодейства на новите заплахи. А те включват области от престъпността като подпомагане на нелегалната имиграция, трафикът на хора, фалшифициране на стоки от значение за здравето и безопасността на хората, данъчни престъпления, производство на синтетични наркотици, пране на пари и киберпрестъпление.

Икономическата криза и променящите се в резултат потребителски нужди подхранват промяната в престъпната дейност. Намалените разходи на потребителите дават широко поле на фалшификаторите, които разширяват дейността си и се появяват нови и нови стоки ментета. Освен традиционно фалшифицираните луксозни продукти, вече се появяват и ментета на продукти като храни и медикаменти. А това има сериозни последици върху общественото здраве и безопасност.

Същевременно други форми на икономически престъпления, като измамите, се увеличават. Измамите, включващи т.нар. "липсващи търговци", чрез които се точи ДДС, водят до загуби за страните членки в размер на милиони евро всяка година.

"Борбата срещу организираната престъпност има огромно значение за икономическото възстановяване на Европейския съюз. Всяка година гражданите, бизнесът и правителствата губят милиони заради експанзията на "черния пазар" и развитието на групите за финансови измами. Необходими са по-решителни действия срещу тях, за да защитим икономиката", изтъква шефът на Европол.

Интернет също е голям двигател на престъпната дейност, тъй като осигурява на криминалните групи бърз достъп до много голям брой жертви, се посочва още в доклада.

Констатациите и препоръките в документа ще бъдат разгледани от Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи при определянето на приоритетите за следващите четири години.

Водещи

Най-четени