Нова терористична атака срещу Великобритания! 6 жертви и над 40 ранени в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО) 04.06 | 09:15

Късно в събота ван се вряза в пешеходци на „Лондон Бридж”, нападнати са и хора в ресторант на пазара "Бъроу"

От iNews.bg

6 са жертвите, а над 40 са ранените при поредния терористичен акт във Великобритания, предават световните медии, цитирани от бТВ. Полицията съобщава, че са застреляни и трима от нападателите.

Най-напред бял ван връхлетя с около 80 км/ч. в час група от двайсетина души на "Лондон бридж". Очевидец разказа пред Би Би Си, че видял как колата се отклонява рязко от пътя и блъска пешеходците.

"6 души бяха убити в центъра на Лондон, включително тримата нападатели, застреляни от полицията", съобщи BBC, цитирана от Фокус, позовавайки се на Скотланд Ярд.

Въоръжени служители на реда застреляха трима заподозрени мъже само за осем минути. Марк Роули, помощник-комисар от полицията в Лондон, заяви: "Заподозрените носеха нещо, приличащо на взривни жилетки, но те по-късно не се оказаха такива".

Роули смята, че нападателите са само трима. Лондонските медицински служби потвърдиха, че най-малко 30 души са били хоспитализирани.

В същото време лондонската транспортна полиция съобщи, че един от нейните служители, реагирал на инцидента е сериозно ранен, намушкан с нож, но състоянието му засега е стабилно.

1923608

Малко по-късно на пазара "Бъроу" двама мъже влезли в ресторант и намушкали двама души в заведението, предаде Си Ен Ен, като също цитира очевидец. Според телевизията сервитьорка е намушкана във врата, а един мъж е прободен в гърба.

От полицията съобщиха и за трети инцидент в по-отдалечения "Воксхол", но впоследствие бе установено, че той не е свързан със случилото се на "Лондон Бридж" и пазара "Бъроу".

Полицията започна масова евакуация на хора в радиус от километър и половина от "Лондон Бридж", включително и от театър "Глоуб".

1923607

Британският премиер Тереза Мей заяви пред "Скай Нюз": "Отнасяме се към ужасяващия инцидент в Лондон като към терористичен акт".

Както в Манчестър преди около две седмици, лондончани незабавно се притекоха на помощ на хората, попаднали на мястото на атаките. Чрез социалните мрежи жителите предлагаха храна и подслон на пострадалите, заведения отвориха вратите си за евакуираните от хотелите в отцепената от полицията зона.

1923613

Няколко транспортни компании предложиха безплатен превоз на онези, които са се оказали блокирани в района, посочва Асошиейтед прес.

Кметът на Лондон Садик Хан осъди преднамерените и малодушни атаки над невинни жители. Той призова съгражданите си да запазят спокойствие и изрази съпричастност към всички пострадали от "варварските актове, за които не може да има оправдание".
 
Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни, преди парламентарните избори на 8 юни.

Нападението става само няколко дни преди изборите в страната и две седмици след атентата в Манчестър в края на концерта на Ариана Гранде. Тогава атентатор самоубиец се взриви на изхода на зала "Арена Манчестър" – загинаха 22-ма души, а 116 бяха ранени.

Певицата в момента отново е в Манчестър. Тя се върна там заради големия благотворителен концерт, който трябва да се състои довечера, с участието на още много звезди – Кейти Пери, Джъстин Бийбър, Майли Сайръс, Фарел Уилямс, Ъшър, както и групите "Колдплей" и "Уан Дайрекшън".

Концертът One Love Mancester ще е на стадиона за крикет "Олд Трафорд". Приходите от него ще отидат във фонда, учреден от градските власти и британския Червен кръст, след атентата в Манчестър. Фондът вече събра над 5 млн. британски лири. Организаторите предлагат и безплатни билети за благотворителното събитие на хората, които са били на злополучния концерт, когато стана атентата.

Водещи