Нови подробности около експлозиите в Китай 18.08 | 11:55

Фирмата собственик на склада, причинил взривовете, не е имала лиценз

От Велина Дерилова

Китайската компания, чийто склад експлодира в пристанищния град Тиендзин миналата седмица, убивайки поне 114 души, не е имала разрешение да съхранява опасни химикали до преди два месеца, съобщи агенция Xinhua.

Според информацията обаче в продължение на осем месеца преди юни Tianjin International Ruihai Logistics го е правила без необходимите документи. При мощните експлозии миналата сряда бяха ранени около 700 души. Хиляди други бяха принудени да напуснат домовете си след като във въздуха бяха регистрирани опасни химикали.

Във вторник паметта на загиналите беше почетена. Товарни кораби пуснаха сирените си докато хора се събираха в мълчание. Жители на Тиендзин протестират с искания за обезщетение от правителството.

1553229

Според властите складът в съхранявал стотици тонове натриев цианид, което е много над законово допустимите норми. Осен това той се намира на около 500 м. от домове на жители на града, като законът определя минимум от 1 км.

Задържани са 10 души във връзка с експлозията, включително президентът и вицепрезидентът на компанията собственик на склада. Главният прокурор на Китай е повдигнал обвинение на всички замесени за неизпълнение на служебните задължения.

Tianjin International Ruihai Logistics твърди, че се е консултирала с жителите на града относно дейността на склада. Според компанията при допитванията не са били регистрирани възражения. Местните обаче отричат да са отговаряли на подобни въпроси.

Междувременно проливни дъждове пречат на възстановителния процес. Експерти се притесняват, че дъждът може да разнесе големите количества опасни материали или да предизвика химични реакции и още експлозии.

Водещи

Най-четени