ООН: Инфлацията, предизвикана от войната, е довела до бедност 71 млн. души 07.07 | 18:29

Ясно изразени горещи точки са Балканите, държавите от региона на Каспийско море и Африка на юг от Сахара

От iNews

"Въздействието върху равнището на бедност е драстично по-бързо от шока, предизвикан от пандемията COVID-19", заяви световната агенция за развитие.

Анализът на 159 развиващи се страни показва, че повишаването на цените на суровините вече има непосредствено и опустошително въздействие върху най-бедните домакинства, като ясно изразени горещи точки са Балканите, държавите от региона на Каспийско море и Африка на юг от Сахара.

"Безпрецедентният скок на цените означава, че за много хора по света храната, която са могли да си позволят вчера, днес вече не е достъпна", заяви ръководителят на UNDP Ахим Щайнер.

"Свидетели сме на тревожно нарастващо разминаване в световната икономика, тъй като цели развиващи се страни са изправени пред заплахата да бъдат изоставени, докато се борят с продължаващата пандемия COVID-19, смазващите нива на дълга, а сега и с ускоряващата се хранителна и енергийна криза", каза той.

В доклада се посочва също, че целевите парични преводи са по-справедливи и икономически ефективни от общите субсидии, предаде БГНЕС.

Водещи

Най-четени