Обама и Ромни продължават играта на котка и мишка 04.11 | 14:48

Белите мъже предпочитат републиканеца, докато жените искат Обама

От Владислав Рашков

Кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни и президентът на САЩ Барак Обама са с изравнени показатели два дни преди окончателния вот, съобщи Reuters.

Според проучване двамата кандидати са рамо до рамо в щатите Охайо, Вирджиния, Флорида и Колорадо.

В решаващия винаги северен щат Охайо Обама има минимален превес върху Ромни от 46% срещу 45%. Във Флорида надпреварата е равна, където и двамата получават подкрепа от 47%, във Вирджиния Обама отново има малка преднина от 3%, а в Колорадо Ромни води Обама с 2%.

Изборите за президент в САЩ се избират чрез гласуване по щати. Всеки щат има различен брой гласове според населението му. Кандидатът, който събере 270 гласа, ще бъде новият президент на САЩ.

Наблюдават се различни предпочитания за президент при различни социални, полови и етнически групи. Барак Обама е подкрепян от 60% от жените в САЩ, докато подкрепата за Ромни е едва 7%. Наблюдава се подкрепа за Ромни от 20% от белите избиратели, докато подкрепата за Обама от други етноси достига 59%.

Тенденцията е за Мит Ромни да гласуват бели мъже, консервативни католици и възрастни хора, докато за Обама гласуват повечето жени, представители на разнообразни етноси и младите гласоподаватели.

Водещи

Най-четени