Обама - първият американски президент, посетил Мианмар 19.11 | 11:33

Посещенето е израз на подкрепата към президента на страната Тейн Сейн

От Ралица Стоянова

Президентът на САЩ Барак Обама е на посещение в Мианмар, като това е първият случай, в който американски държавен глава в своя мандат посещава азиатската страна, информира BBC.

Визитата на Обама е в икономическата столица на страната Янгон. Там той се срещна с продемократичния активист Аунг Сан Су Чи, която преди месец съобщи, че ще се кандидатира на следващите избори за президент през 2015 година, пише Econ.bg.

По-късно държавният глава на САЩ ще държи реч пред възпитаниците на университета в Янгон, който беше ключов символ по време на продемократичните студентски протести от 1988 година.

Посещението на Обама е в знак на подкрепа за реформаторската политика на текущия мианмарски държавен глава Тейн Сейн. Сейн дойде на власт след тежкия военен режим, управлявал страната до 2010 година, и заложи на освобождаването на политическите затворници, разширяването на свободата на печата, както и разрешаването на етническите конфликти. Въпреки това според някои критици е все още рано да се говори за смел напредък в тези сфери.

Друга важна част от визитата на Обама ще е и обявяването на финансова помощ в размер на 170 милиона долара, която САЩ ще окаже на Миамнар. Сейн изтъкна, че двете страни са постигнали споразумение за "развитието на демокрацията в Мианмар и спазване на човешките права така, както те се спазват в международната среда".

След Мианмар, американският държавен глава ще пътува в Камбоджа. Там ще се състои форум на Асоциацията на югоизточните азиатски нации. Присъствието на Обама символизира засиления фокус на външната политика на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Водещи

Най-четени