Обвинените за метежа в Турция вече започват да влизат и в затворите 22.07 | 07:52

„Ние сме войници на Кемал Ататюрк”, крещи осъдена съдийка

От iNews.bg

В затвора "Силиври” в Истанбул вече се намират 1 710 арестанти, свързани с участие в опита за военен преврат от 15 юли, предаде кореспондентът на БГНЕС. Според съобщението на прокуратурата в Бакъркьой, сред хвърлените зад решетките са 187 съдии и прокурори, останалите 1 573 са военни. "Силиври” не е единственият затвор в мегаполиса, където обвинените в престъпления се въдворяват до процеса и окончателното произнасяне на присъдите им. Там има десетки журналисти, противопоставили се на авторитарния режим, там бяха и главният редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и ръководителят на кореспондентското бюро на опозиционния всекидневник Ердем Гюл, които след намесата на Конституционния съд бяха пуснати на свобода, предаде БГНЕС.

Днес в черноморската провинция Зонгулдак 12 от 24 задържани магистрати също бяха пратени зад решетките. На излизане от сградата на съдебната палата съдийка започна да скандира "Ние сме войници на Кемал Ататюрк!", но полицаи опитаха да й затворят устата с ръце. Тя продължи да вика същото през отворения прозорец и когато вече беше вкарана в микробуса. Обвинението срещу всички е за предумишлени действия с цел премахване на конституционно установения ред и сваляне на правителството чрез сила.

Бившата председателка на Висшия съдебен съвет Несибе Йозер е била подложена на разпит близо 5 часа, задържана е два дни след опита за преврат. "Защото съм модерна светска жена, ме държаха като гирлянд на витрина. Издигнаха ме като кандидат за поста и накрая ме употребиха. Позорно е да ме свързват с преврата и категорично не приемам обвиненията, че съм член на групировката на Фетхуллах Гюлен, аз съм човек на закона. Не познавам нито паралелната държава и нямам представа кой изпълнява активната роля в това", заяви магистратката и отхвърли всички обвинения. Въпреки всичко, прокурорът внесе искане за постоянното й задържане под стража, наказателният съд го уважи и тя вече е зад решетките в женския затвор в Бакъркьой.

В страната продължават вечерните митинги на "Пазителите на демокрацията", тази вечер в Истанбул множеството в 22 ч. ще затвори моста Боазичи над Босфора, който бе една от стратегическите цели на неуспелите метежници. Засилени са още по-осезателно мерките за сигурност заради подозренията, че е възможен втори опит за преврат.

Водещи

Най-четени