Обявиха "Том и Джери" за расистка анимация заради чифт крака 01.10 | 16:38

Култовата анимация можела да породи етническа нетърпимост

От Христина Рафаилова

Amazon обяви култовата анимация "Том и Джери" за расистка заради чифт крака. Ден след като шведска телевизия оряза сериите с Пипи Дългото Чорапче заради думи като "негър",  Amazon пък обяви, че култовата анимация "Том и Джери" също има расистки елементи.  

Във видеоканала на компанията беше поставено предупреждение, че някои серии с любимите котка и мишка може да породят някои етнически и расови предразсъдъци.

Причината за притесненията идват от прислужницата в анимацията, която участва само с краката и престилката си във филмчето.  

От Amazon уточняват, че подобни нагласи са били често срещани в американското общество преди 70 години, когато е била създадена анимацията. "Те са били погрешни тогава и погрешни са и сега", обясняват от компанията. 

Част от публиката обаче не одобри борбата с дискриминацията. Културологът от университета в Кент Франк Фъръди определи постъпката на компанията като цензура. Според него хората сега се опитват да съдят своите предшественици през призмата на модерните ценности. 

В Twitter също се появиха критични коментари. "Обичах "Том и Джери като дете и те никога не са ме карали да мисля негативно за етническите малцинства или пък да запаля някоя цигара", написа разгневен потребител. 

Водещи

Най-четени