Alibaba се кани да изпрeвари Facebook 08.05 | 13:39

По печалби от дебюта си на американската борса

От Георги Георгиев

Китайският ритейл гигант Alibaba е подготвил документите си за излизане на американската борса. Компанията изрази намерението си да събере 1 млрд., долара от продажбата на акциите си.

Очаква се това да бъде най-голямата публична продажба на акции в историята. Анализатори предвиждат Alibaba да събере повече от 15 млрд., долара и да надмине дебюта на Facebook.

Китайската корпорация не е обявила точния брои на дяловете, които ще предложи, нито ценовия диапазон, спрямо който ще се предлагат. Неуточнено остава и коя американска борса ще бъде използвана Nasdaq или Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange).

Припомняме, че Alibaba е лидер в сферата на електронната търговия в Китай. Фирмата генерира приходи на стойност 6,5 млрд, долара през последните девет месеца до декември 2013 г. Нетната печалба на компанията за този период е 2,9 млрд, долара, информира "Би Би Си".

Стойността на всички стоки, продадени чрез различните платформи на Alibaba, за миналата година е 248 млрд. долара. Това е повече от стойността на стоките, продадени от Amazon и еВау заедно.

Специалисти очакват засилен интерес към акциите на компанията, тъй като инвеститорите се надяват фирмата да повтори своя местен успех и в глобален мащаб.

Сред най-големите акционери, които ще спечелят от излизането на компанията на американската борса са Yahoo и японската телекомуникационна компания Softbank. Американският технологичен гигант притежава 22,6% от Alibaba, а Softbank 34%.

Водещи

Най-четени