Около 500 мигранти са спасени в Средиземноморието 27.09 | 15:00

Най-малко 17 бежанци се удавиха край Бодрум

От iNews.bg

Около 500 мигранти са спасени в Средиземноморието през уикенда при седем спасителни операции. Това съобщава AFP, като се позовава на изявление на италианската брегова охрана.

Според говорител на спасителната служба, четири от операциите са приключили, а другите три продължават. По негови думи събота е била "тих" ден, но сега има "раздвижване".

По данни на бреговата охрана, в спасителните дейности участват кораб на медицинската организация "Лекари без граници" (MSF), два съда на бреговата охрана, италиански боен кораб и кораб на европейската мисия в Средиземноморието (EU Navfor Med).

Според фотограф на френската агенция, германска фрегата наречена "Вера" и кораб на MSF са спасили 140 души от гигантски надуваем сал в събота следобед.

По-рано стана ясно, че най-малко 17 души са се удавили, след като лодка, претоварена с бежанци, е потънала край югозападното крайбрежие на Турция днес.

 

Злополучният съд е потънал във водите край полуостров Бодрум, на път за гръцкия остров Кос. По думите на губернатора на вилаета Мугла, на борда на осем-метровата лодка вероятно е имало 37 души. Спасителите са успели да помогнат на 20 от тях, открити са 17 тела. По случая е започнато разследване.

Водещи

Най-четени