Последен опит за сформиране на кабинет в Гърция 10.05 | 09:49

Ако и ПАСОК не успее, страната отива на нови избори в началото на юни

От Олга Андреева

Без успех протекоха разговорите и на втората политическа сила в Гърция, получила проучвателен мандат за сформиране на правителство след изборите от 6 май.

Коалицията на радикалната левица "Сириза" се очаква днес в 13 часа да върне връчения ѝ мандат на президента, след като не получи подкрепата на политическите сили, минали бариерата за влизане в парламента.

"Сириза" беше поставила пет условия за водене на преговори, сред които отказ от подписания меморандум и отмяна на свързаните с него мерки за съкращения на заплати и пенсии, както и установяване на публичен контрол върху банковата система.

"След края на контактите ми установих, че имаме широка социална подкрепа, но слаба политическа. Не можем да реализираме мечтата си за ляво коалиционно правителство", заяви лидерът на "Сириза" Алексис Ципрас и изрази съжаление, че заради отказа на Комунистическата партия и Демократичната левица е изпусната историческа възможност.

Ципрас подчерта, че посланието на гръцкия народ е повече от ясно: "Отмяна на меморандума" и отбеляза, че партията вече се готви за нови избори, когато очаква още по-силна подкрепа.

Последният проучвателен мандат ще бъде връчен на третата по изборен резултат партия – социалистическата ПАСОК. Лидерът ѝ Евангелос Венизелос вече обяви, че ще преговаря за правителство на националното единство с проевропейските партии – тоест тези, които подкрепят меморандума и оставането на Гърция в еврозоната.

Ще търси желание за консенсус при Нова демокрация, Демократичната левица и "Сириза". От радикалната левица, обявила се категорично срещу меморандума, е ясно, че подкрепа няма да получи.

Нова демокрация, дори и да се съгласи на коалиция с вечните си опоненти, под натиска на Европа, която все повече се плаши от заформящите се нови избори и излизане на Гърция от еврозоната, пак няма да бъдат достатъчна за сформиране на правителство на мнозинството. Тоест подкрепата на Демократичната левица е задължителна. Тя обаче изглежда трудно достижима, освен ако международният натиск не се окаже достатъчно силен.

Все пак най-вероятният вариант е и ПАСОК да не успее да сформира правителство, което автоматично праща страната на нови избори. Те трябва да се проведат най-късно до 30 дни след обявяването на невъзможността за сформиране на правителство. Според телевизия "Антена" най-вероятните дати за нови избори са 10 или 17 юни.

Водещи

Най-четени