Опозицията в Сирия ще обмисли дали да спре огъня 12.02 | 17:09

Временното примирие е ключът към възобновяването на мирните преговори, смятат нейни представители

От Кристиан Костурков

Въоръжената опозиция в Сирия ще разгледа предложението за временно прекратяване на бойните действия в страната, каквото предложение излезе Международната група за подкрепа на Сирия на заседанието си в Мюнхен. Новината е съобщил говорителят на Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция Джордж Сабра, съобщава ТАСС. "Проектът за временно примирие и прекратяване на военните действия ще бъде разгледан от различните фракции по места. И решението дали ще бъде изпълнено предложението е в техните ръце", казва той.

От думите на Сабра става ясно, че ще бъде добър знак, ако опозиционните сили решат да приемат временното примирие. Според него, ако фракциите се съгласят с предложението и резолюцията на ООН за сваляне на обсадите от населените места бъде изпълнена, тогава вратата към възобновяването на мирните преговори в Женева ще бъде отново отворена.

В същото време главният координатор на Висшия комитет по преговорите и бивш премиер на Сирия Рияд Хиджаб заяви, че решението за временното прекратяване на огъня в страната зависи изключително от това дали ще бъде постигнато споразумение между опозиционните фракции от северните и южните части на Сирия.

Водещи

Най-четени