Орхан Памук застана на страната на протестиращите 06.06 | 11:15

Турците трябва да пазят спомените си, твърди той

От Елена Кирилова

Известният турски писател Орхан Памук нарече намеренията на правителството да промени облика на площад Таксим голяма грешка, предаде CNN Turk.

До момента авторът не беше изказвал мнението си за случващото се в родината му, където вече шести ден продължават протестите и сблъсъците между граждани и полицаи.

В крайна сметка писателят проговори, публикувайки материал, озаглавен "Правителството на Ердоган е деспотично и авторитарно”. В началото му той започва със спомени от времето, когато е бил дете. Памук си спомня как пред дома на семейство му растял голям кестен, но властите решили да го отсекат, за да разширят булеварда.

Стигнало се дотам, че семейството излизало на улицата на смени, за да пази кестена. То успяло да запази дървото, което и до днес расте.

По думите на Орхан Памук площад Таксим "е кестенът на цял Истанбул и трябва да бъде пазен”. Според писателя правителството е допуснало сериозна грешка, когато не се е поинтересувало от гледната точка на гражданите.

В материала си той нарича това "безчувствена политика”, "деспотичен и авторитарен подход”, предаде БТА. 

Турският романист отбелязва, че това, което му вдъхва доверие и надежди в този момент, е да види, че жителите на Истанбул не желаят да се откажат от своите спомени и от правото си на политически демонстрации на площада.  

Водещи

Най-четени