Осъдиха Тимошенко на 7 години затвор 11.10 | 10:37

Тя няма да има право да заема ръководни постове 3 години

От Петя Михайлова

Печорският районен съд в Киев призна за виновна бившия премиер Юлия Тимошенко, която е обвинена, че е превишила правомощията си при подписването на газовите договори с Русия, съобщи lenta.ru

Тимошенко е осъдена на 7 години затвор, конфискация на имуществото и без право да заема ръководни длъжности за период от 3 години.

Съгласно присъдата срокът на наказанието започва да тече от 5 август, когато Тимошенко беше араестувана.

Според съдия Родион Киреев, който произнесе присъдата, Тимошенко е надвишила правомощията си при сключване на газовите договори с Русия през 2009 г. Бившият премиер на Украйна е нанесла с действията си щети за близо 187 млн. долара на страната.

Самата Тимошенко отхвърля всички обвинения по неин адрес. Неотдавна в съда тя каза, че присъдата й е вече написана и че ще бъде обвинителна.

Съдебният процес срещу Юлия Тимошенко предизвика вълна от критики в чужбина. В нейна подкрепа се обявиха представители на ЕС. Според предположения в пресата на фона на натиска от страните от ЕС ще й бъде наложено наказание, което не е свързано с лишаване от свобода.

Освен по това дело, Тимошенко е обвиняема и по други две, заведени, след като основният й политически опонент Виктор Янукович спечели президентските избори в началото на 2010 г.

В първото тя е обвинена в нецелесъобразно изразходване на 380 млн. евро от продажбата на права за парникови газове в рамките на Протокола от Киото, а във второто за изразходване на държавни пари за автомобили, използвани в нейната кандидатпрезидентска кампания.

Водещи

Най-четени