От 6 до 9 месеца ще са нужни за стабилизирането на "Фукушима" 17.04 | 13:46

TEPCO с план за стабилизирането на повредените реактори от "Фукушима"

От Кремена Бедерева

След от 6 до 9 месеца някои от евакуираните жители от района около ядрената централа "Фукушима" ще могат да се върнат по домовете си.

Това предвижда план на оператора на авариралата централа TEPCO за овладяване на кризата с изтичащата радиация, предаде АП.

В плана са включени дейности по покриването и запечатването на повредените реактори и евентуално, при овладяване на теча на радиация, премахване на ядреното гориво от тях.

Предвижда се до три месеца да се намали нивото на изтичане на радиация, а самото стабилизиране на повредените реактори ще отнеме още от 3 месеца до половин година.

Ръководството на компанията признава обаче, че по-голямата част от живущите в района на авариралия АЕЦ няма да могат да се върнат в домовете си.

Според официалните данни, от събота насам нивото на радиацията в района около централата отново е започнало да се покачва.

Експерти се опасяват, че това се дължи на нови течове, които все още не са локализирани. Работници пък продължават да заливат с вода прегрелите реактори на централата, но част от водата – вече радиоактивна, изтича в океана.

Водещи

Най-четени