Президентът на TЕРСО подаде оставка 20.05 | 21:05

Лошите финансови резултати и колебливото справяне с кризата са мотивите за оставката

От Андриян Георгиев

Шефът на японската енергийна компания TЕРСО, която управлява ударената от земетресение и цунами ядрена централа "Фукушима-1", подаде оставка, след като компанията съобщи, че е на загуба в размер на 15,3 млрд. долара за последната финансова година.

Масатака Шимицу ще бъде заместен от заемалия досега поста на управляващ директор на компанията Тошио Нашизава, съобщава БиБиСи.

Финансовата загуба на TЕРСО е рекордна за нефинансова компания в корпоративната история на Япония.

Земетресението и цунамито, които удариха Япония на 11 март, тежко увредиха ядрената централа "Фукушима" и оттогава централата изпуска в атмосферата радиация.

"Исках да поема управленска отговорност, с което да дам символичен завършек на кризата" - каза Масатака Шимицу на пресконференция, дадена в главната квартира на компанията.

БиБиСи коментира, че неговата оставка беше очаквана отдавна от всички.

Акциите на TЕРСО се обезцениха с повече от 80% от земетресението насам.

"Искаме искрено да се извиним, че нашите ядрени реактори във Фукушима причинаха толкова много тревога, притеснение и безпокойство на обществото" - каза още Шимицу.

Президентът на TЕРСО отнесе много критики за това, че не се появи нито веднъж публично в първите две седмици след бедствието. Масатака Шимицу по-късно беше приет в болница със сериозни оплаквания.

Общите финансови загуби за TЕРСО от бедствието се очаква да бъдат много по-големи от отчетената загуба за изминалата година.

БиБиСи напомня, че хиляди хора бяха евакуирани от региона около ядрената централа, а компанията беше натоварена със задължението да почисти заразените с радиация територии, както и да изплати компенсации на жертвите.

Според американската банка Merrill Lynch, общата сума на компенсацията би могла да достигне повече от 11 трилиона йени.

Миналия петък правителството обяви план да създаде държавно учреждение, което да подпомогне TЕРСО при обезщетяването на жертвите на ядрената криза.

Обаче за TЕРСО стана много трудно да взема пари на заем, откакто правителството предложи банките да отложат временно погасяването на част от дълговете му, което породи притеснения, че правителството може да не подкрепи напълно компанията.

Водещи

Най-четени