Отменят смъртното наказание в Малайзия? 01.11 | 20:52

За това е настоял преди 10 дни правосъдният министър на страната

От Андриян Георгиев

За отмяна на смъртната присъда за трафик на наркотици е настоял малайзийският министър на правосъдието преди 10 дни.

Държавна тайна е броят на изпълнените смъртни присъди в Малайзия. Бившата британска колония е със строги закони и според данни на световните правозащитни организации до февруари миналата година 696 осъдени са чакали да се качат на бесилото.

Адвокатът на двамата българи, осъдени на смърт от първата инстанция заради трафик на наркотици, каза, че ще обжалва присъдата в следващите дни.

По време на съдебното заседание е станало ясно, че в багажа на единия задържан – Иван Костов, са открити точно 1 килограм 945 грама амфетамини. Над 4 килограма са били наркотиците, намерени в куфара на Георги Бакалов.

Треньор на националния отбор по вдигане на тежести на Малайзия е българинът Стефан Стефанов. Той разказа какво е чул от съдебното заседание и защо мъжът, който се е отървал, е считан за организатор.

"Единият човек, който избягал и успял да се спаси, четири пъти е идвал за 1 година и така са се усъмнили. Куфарите му обаче са били чисти, нямало е никакъв отпечатък, само на едното момче, на Георги, е имало отпечатък по пакетите”, коментира пред bTV Стефанов.

В Малайзия и Сингапур за убийство и наркотрафик смъртното наказание е задължително. По данни на Amnesty International 70% от всички смъртни присъди в Малайзия са произнесени именно за трафик на дрога.

В част от случаите бесилката може да бъде избегната, само ако има помилване от султана. Този ход може да отмени смъртното наказание, но не и затвора.

Водещи

Най-четени