Още един Европейски съвет, зареден с големи очаквания 08.12 | 10:50

Тези дни са критични за спасяването на еврозоната, коментират лидерите

От iNews.bg

Тези дни са критични за спасението на еврозоната. Това коментираха в началото на седмицата лидерите на Европейския съюз (ЕС). През последните месеци дълговата криза, която доскоро тлееше, се разгоря с пълна сила във валутния съюз на общността.

Всичко започна с добре познатата ни Гърция, но проблемите достигнаха до Италия, за която обаче вече няма да са необходими 200 млрд., а над трилион евро, коментират анализатори. Притесненията разклатиха стабилността и няколко агенции заплашиха, че ще свалят кредитния рейтинг за целия ЕС.

По тази причина и лидерите на Германия и Франция, локомотивите на Европа, поискаха промяна в Лисабонския договор. Идеята на "Меркози", както станаха известни Ангела Меркел и Никола Саркози, е да има автоматични санкции за държавите, които не спазват фискална дисциплина или имат над 3% бюджетен дефицит, граница, определена от Пакта за стабилност и растеж.

Промените в Лисабонския договор обаче не са лесна работа – документът успя да мине едва от втория път и то след два референдума в Ирландия. Затова интересно ще бъде какво е измислил председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Преди дни стана ясно, че имало възможност да бъде направена промяна без ратификация на страните от ЕС. Обещанието беше, че по време на срещата в Брюксел, която започва днес (8 декември) и продължава и утре, ще стане ясно за какво точно става дума.

Сред темите, записани в дневния ред на Европейския съвет, са цялостен преглед на икономиката на общността, както и намаляването на регулаторните спънки за малките и средни предприятия. Обсъден ще бъде и Пактът за общия пазар в ЕС и Планът за цифровизация на общността.

В областта на енергетиката ще бъде направен преглед на постигнатото за въвеждането на единен енергиен пазар и в областта на повишаването на енергийната ефективност.

На фона на тези проблеми Хърватия подписва Договора си за присъединяване към ЕС, а България и Румъния очакват и мнение относно разширението на Шенгенското пространство.

Водещи

Най-четени