Падането на Асад е въпрос на седмици, според турски министър 25.08 | 14:58

Ахмет Давутоглу критикува режима в Сирия и действията на Иран, който подкрепя Асад

От Диана Цветкова

адането на сирийския президент Башар Асад от власт е въпрос не на години, а на месеци или дори седмициурският външен министър Ахмет Давутоглу пред турската телевизия НТВ.

"Болезненият период в Сирия е към края си. Ние от самото начало се обявихме срещу терора и насилията на сирийския режим срещу собствения му народ. Това е политиката на турската република и ще продължим да я следваме, докато не си отиде Башар Асад, защото това е волята на сирийския народ", казва министърът, цитиран от БТА.

"Ние няма да се откажем от политиката си в Близкия изток. Не сме против Сирия, а сме против насилията на режима в тази страна", посочва Давутоглу.

Част от изявлението му бе посветено на отношенията с Иран. Напоследък турските медии съобщават за нареждане на иранския върховен духовен водач аятолах Али Хаменей към частите за тайни операции "Ал Кудс" за извършване на нападения срещу Турция и западни държави, които подкрепят сирийските бунтовници.

"Иран допуска голяма грешка, като подкрепя статуквото на Башар Асад. Турция няма да си затвори очите за заплахите, които идват от страна на Техеран", каза Давутоглу в изявлението си.

Той подчерта, че механизмът на разузнавателния щит, който бе договорен между САЩ и Турция срещу Сирия, ще спомогне да бъдат неутрализирани терористичните групировки в Сирия, на първо място Кюрдската работническа партия ПКК, които се възползват от хаоса и безвластието в страната.

Същевременно заяви, че терористичните атаки в Турция не може да се свързват само със Сирия.

"Терорът в Турция не зависи само от един единствен фактор. Но ние няма да се оставим на шепа терористи на ПКК да определят съдбата на Сирия, защото нейното бъдеще е от значение и за нас", изтъкна дипломат №1 на Турция.

Броят на сирийските бежанци в Турция надвишава 78 хиляди души, като през тази седмица броят им достигна апогея си от началото на сирийската криза.

Над 30 хиляди сирийски граждани през седмицата са потърсили спасение и убежище в съседните страни, на първо място в Турция. В Йордания броят им е около 61 хиляди.

По данни на ЕС и на ООН около 2,5 млн. сирийски граждани спешно се нуждаят от хуманитарна помощ.

Водещи

Най-четени