Пак стачка в "Луфтханза" 04.09 | 08:58

Сега пък на протест излизат стюардите и стюардесите

От Кремена Бедерева

Пак стачка в "Луфтханза". Само преди дни стачка на екипажите на германския авиопревозвач предизвика хаос по летищата в цяла Европа. Отменени бяха близо 200 полета от и до Франкфурт, в това число и полетите на Lufthansa от и до София.

Сега пък на протест излизат стюардите и стюардесите. В 6 часа българско време на берлинското летище "Тегел" бе обявено началото на 8-часова стачка на стюардите и стюардесите на авиокомпания "Луфтханза", предават световните информационни агенции. В последния момент бе съобщено, че стачката ще обхване и международното летище във Франкфурт на Майн.

Тактиката на забавено обявяване на стачката се прилага, с цел да се попречи на Луфтханза да организира полети с екипажи извън членовете на профсъюза на стюардите и стюардесите, в който членуват над 19 хиляди души, или с екипажи, взети "на заем" от други авиокомпании.

При първата такава стачка миналия петък на най-голямото летище в Германия - във Франкфурт - бяха анулирани общо 200 вътрешни и международни полета, припомня БНР. Засега няма напредък в преговорите по исканията на профсъюза на стюардите за увеличение на заплатите с 5 на сто. "Луфтханза" предлага повишение от 3.5 на сто.

Справка със сайта на софийското летище показва, че полетите от и за Франкфурт, предвидени за ранния следобед, са анулирани. Полетите от и за Мюнхен и за Берлин остават в предварително обявените часове.

Водещи

Най-четени