Папата благослови българския народ 24.05 | 17:00

Франциск прие делегация от България по случай Деня на славянската писменост

От Филипа Тодева

Папа Франциск прие на аудиенция традиционната българска делегация по случай Деня на славянската писменост и култура - 24-ти май, предаде БНР.

С разговор на четири очи между папата и министър-председателя Марин Райков започна аудиенцията във Ватикана.

"Българската държава и народ развиха и продължават да развиват делото на светите братя Кирил и Методий", е казал премиерът Райков в разговора си с папата. "Това е нашият принос към съвременната европейска идентичност", допълни Райков, подчертавайки значимостта на традиционната аудиенция при главата на Римо-католическата църква.

Негово светейшество благослови българския народ. Българският подарък за папа Франциск беше копието на Черепишкото евангелие с обков.

Оригиналът от сребро с позлата е изработен през 17-и век от чипровските майстори Никола и Пала (Павел). Централните композиции - Разпятието и Възкресението – представляват нисък релеф на плоча с флорални мотиви. Сцените Благовещение и Въздвижение на Честния Кръст са разположени една под друга на задната корица. Композициите включват групи от фигури, следващи модела на традиционната иконография, както и архитектура и всекидневни сцени в подходяща среда.

Дарът за българската страна от папа Франциск беше бронзов нож за писма.

В програмата на българската делегация следва поклонение пред гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим. Там молитви към Бога е оправял самият Йоан Павел втори, който през 1980 година провъзгласява св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

Рим е неразривно свързан с историята на славянската писменост и култура. През 868 година именно там светите братя Кирил и Методий за първи път в историята отслужват литургия на славянски език. Папа Адриан II освещава книгите им и по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския.

Водещи

Най-четени