Парите на Кипър свършват до април 07.01 | 10:17

Очаква се на 21 януари да стане ясно ще получи ли страната спасителен заем

От Ралица Стоянова

Кипър има средства да покрие финансовите си нужди до март включително, съобщи финансовият министър Васос Сиарлис.

Очаква се на 21 януари министрите от еврозоната да се произнесат за искания от страната спасителен заем, но решението може и да се отложи за края на месеца, информира БНР.

Новото правителство, което ще бъде сформирано след президентските избори на 17 февруари, ще разполага с необходимите фондове, за да покрие следващия месец, увери Сиарлис.

В края на декември правителството спешно взе заем от три полуправителствени организации в размер на 250 млн. евро, за да изплати заплатите и пенсиите в обществения сектор за декември. Кредитът е със срок на връщане три месеца.

Вчера (6 януари) председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс оцени като "много лош" подхода на кипърското правителство за справяне с икономическата криза. Според него Никозия не е взела своевременно необходимите антикризисни мерки, пише БТА.

От началото на тази година в страната влязоха в сила договорени с европейската Тройка мерки за икономии на бюджетни средства и за увеличаване на приходите в хазната. Заемът, който Тройката ще отпусне на Кипър, се изчислява на 17,5 млрд. евро.

Водещи

Най-четени