Патриарх Неофит се срещна с руския си колега Кирил 24.05 | 16:41

Двамата отслужиха заедно празнична Света литургия за 24 май

От iNews.bg

В Москва Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Московски и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха заедно празничната Света литургия за 24 май, предаде БНР. Литургията започна рано сутринта, в най-красивия и голям храм в Русия – патриаршеския храм "Христос Спасител”.

Двамата облякоха своите празнични дрехи за богослужение пред всички присъстващи, след което в продължение на около два часа и половина, продължи божествената литургия по случай 24 май. В нея се чуваха молебствени слова и на руски, и на българи.

След литургията Кирил произнесе слово, в което специално благодари за приноса на България за това, че Русия е получила своята писменост, на която може да пише своите богослужебни книги. Също така изтъкна, че в такива дни, ние трябва да си спомним историческата истина, за да можем да почетем страната, хората и двамата равноапостоли Кирил и Методий.

Много хора се бяха стекли в храма. Входът не беше със специални пропуски и всеки желаещ можеше да присъства на литургията.

Посещението на Българския патриарх е официално. Утре патриархът ще участва в евроизборите, като ще гласува на територията на българското посолство. Той ще посети различни светини на Руската православна църква.

Официалната му среща с Руския патриарх е насрочена за вторник. Тогава се очаква двамата да обсъдят важни въпроси, касаещи единството на православието и организирането на Всеправославния събор през 2016 г. Ще бъдат засегнати и въпроси от двустранните отношения между православните църкви.

Патриарх Неофит ще посети и Санкт Петербург, където също ще има богослужение в Петропавловската крепост, където е погребан Александър ІІ Освободител. За първи път Български патриарх заедно с руски митрополити ще отслужи заупокойна молитва.

В Петербург българската делегация ще участва в тържествата по случай деня на града на 29 май. В Казанския катедрален храм ще се проведе Света литургия.

Водещи

Най-четени