Пет страни от ЕС са предложили помощ на Унгария 08.10 | 15:08

Вчера Будапеща активира Механизма за гражданска защита на ЕС във връзка със замърсяването от хвостохранилището в Айка

От Любомир Тасев

Пет страни от Европейския съюз са откликнали досега на искането на Унгария за помощ заради екологичната катастрофа, съобщи Феран Тараделяс, говорител на еврокомисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, предаде АФП.

Късно снощи (7 октомври) Унгария активира Механизма за гражданска защита на ЕС във връзка със замърсяването, породено от скъсването на хвостохранилище в Айка. Будапеща обяви, че има спешна нужда от трима до петима експерти с отлични познания за събирането на токсична утайка, деконтаминация и намаляване на щетите върху околната среда.

От 4 октомври Центърът за мониторинг е в непрекъсната връзка с унгарските власти, за да следи случващото се в страната и да реагира възможно най-бързо при искане на помощ. От центъра допълват, че веднага след получаването на искането са се свързали със страните, участващи в механизма и скоро ще бъдат привлечени експерти, които ще заминат за Унгария.

На 4 октомври стана авария в унгарския град Айка и индустриални води от местната алуминиева фабрика, съдържащи опасни вещества, се изляха в река Марцал. При инцидента загинаха четирима души, петима са безследно изчезнали, а 123-ма са в болница с различни наранявания. Замърсяването вече достигна водите на р. Дунав.

Най-четени