Пилотска грешка причина за катастрофата в Русия 21.06 | 20:19

В условията на мъгла пилотът на "Ту-134" до последния момент е търсел визуално пистата

От Кремена Бедерева

По първоначални данни самолетната катастрофа в Петрозаводск, Република Карелия, е станала заради грешка на пилота и лошите атмосферни условия, заяви днес руският вицепремиер Сергей Иванов.

Той подчерта, че не иска да изпреварва развоя на разследването, но по първи сведения е "очевидна грешката на пилота", който е насочил машината не към пистата, а вдясно.

Иванов, който пребивава във Франция, пояснява още БТА, добави, че в условията на мъгла пилотът на "Ту-134" до последния момент е търсел визуално пистата и е последвала трагедията.

По думите на вицепремиера светлинната сигнализация на пистата не е работела заради прекъсване на електрозахранването, след като шасито на самолета закачило електропровод.

"За съжаление това напомня катастрофата с полския самолет край Смоленск", каза руският вицепремиер, имайки предвид катастрофата през април 2010 г., в която загина президентът на Полша и още десетки полски политици, военни и общественици.

iNews припомня, че руският самолет Ту-134 с 52 души на борда се разби и запали при приземяване в северозападната част на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

44 души са загинали, а 8 души са в тежко състояние и са настанени в болница.  

Самолетът на компанията "Русеър" е извършвал полет по маршрута Москва - Петрозаводск (Република Карелия) и се е разбил на около 1 км от летището на Петрозаводск.

Намерени са черните кутии на машината, техническото им състояние се установява. Сред загиналите пасажери има гражданин на Швеция, който  пътувал за участие в конференция.

Водещи

Най-четени