Ту-134 катастрофира в Русия, 44 души са загинали 21.06 | 08:57

8 души са в тежко състояние и са настанени в болница

От Андриян Георгиев

Руски самолет Ту-134 с 52 души на борда се разби и запали при приземяване в северозападната част на Русия, съобщава ИТАР-ТАСС.

44 души са загинали, а 8 души са в тежко състояние и са настанени в болница.  

Самолетът на компанията "Русеър" е извършвал полет по маршрута Москва - Петрозаводск (Република Карелия) и се е разбил на около 1 км от летището на Петрозаводск.

Намерени са черните кутии на машината, техническото им състояние се установява. Сред загиналите пасажери има гражданин на Швеция, който  пътувал за участие в конференция.

Една от възможните причини за катастрофата на самолета при кацане на летището в Петрозаводск е 5-секундно прекъсване на захранването към светлините, очертаващи пистата за излитане и кацане, уточнява ИТАР-ТАСС.

При заход за кацане в условията на гъста мъгла екипажът на самолета се отклонил на около 150-200 м надясно от трасето за заход към пистата за кацане. Диспечерът на летището наредил на екипажа да направи втори заход. В този момент самолетът закачил минаващия успоредно на автомобилен път електропровод, като по този начин за няколко секунди било прекъснато захранването на сигналните светлини на пистата.

Малко след това, при липса на ориентация заради прекъснатото електрозахранване, самолетът закачил върховете на крайпътните дървета и паднал върху пътното платно. При удара в земята самолетът смазал лек автомобил, който спасителните екипи намерили затиснат под  фюзелажа.

В самолета е имало 52 души - 43 пътници и 9-членен екипаж.

Засега не е известно дали има жертви в смазания от самолета автомобил.

Самолетът е бил пуснат в експлоатация преди 31 години, предаде агенция  "РИА новости". 

Най-четени