Повишеното ниво на океаните заплашва паметници на ЮНЕСКО 07.03 | 16:55

Риск има за цели градове

От Боян Кърпачев

Някои от най-известните и важни забележителности в света могат да бъдат безвъзвратно загубени в следствие на повишаващите се нива на световния океан, ако сегашните тенденции глобалното затопляне се запазва през следващите две хилядолетия.

720 са обектите в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, които ще бъдат засегнати от повишаването на морското равнище.

Статуята на свободата, Тауър (Кралският дворец)  в Лондон и Операта в Сидни, Австралия, са сред 136-те обекта, които ще бъдат засегнати, ако сегашната тенденция на глобалното затопляне продължава и температурите се покачат с 3° C над прединдустриалните нива в следващите 2000 години. Това според изследователите е напълно възможен, а не малко вероятен сценарий за развитие на ситуацията.

Центровете на градове като Брюж, Неапол, Рига, Санкт Петербург и Венеция (както и нейната лагуна) също ще бъдат засегнати.

Водещият автор на изследването, професор Бен Марзейон от Университета на Инсбрук, заявява: "Нивото на световния океан бавно, но сигурно се покачва благодарение на глобалното затопляне. Океана усвоява топлината и топенето на континенталния лед ще продължи и след спирането на затоплянето на атмосферата."

Професор Андерс Леверман от Потсдамския институт, съавтор на изследването, заявява: "След 2000 години океаните ще са достигнали ново равновесно състояние. Така можем да изчислим по-точно загубата на лед от Гренландия и Антарктида."

Учените също така изчислили, че 7% от сегашното население живее върху земя, която ще бъде под морското равнище. Освен това те установили, че седем страни, включително Малдивските острови, Бахамските острови и Каймановите острови, ще загубят 50 на сто от земята си, а други 35 страни ще загубят десет на сто от земята си.

Професор Марзейон заключава: "Нашите резултати показват, че ако има увеличение температурата с 3° C през следващите 2000 години, което изглежда по-скоро вероятно, отколкото екстремен сценарий, въздействието върху глобалното културно наследство ще бъдат тежки."

Водещи

Най-четени