Подготвят се тежки сражения край ключов град в Сирия 26.07 | 15:18

Армията се струпва край Алепо, до два дни се очаква атака над укрепилите се там бунтовници

От Диана Цветкова

Сирийската армия се подготвя да щурмува кварталите в град Алепо, в които са се укрепили противници на режима, съобщава АФП като цитира източник от силите за сигурност.

Според агенцията атаката ще бъде извършена в петък или в събота. В момента специалните части са струпани в околностите на града, като се очаква там да пристигнат още войници.

По информация на BBC към Алепо пътуват и танкове, а хиляди жители напускат града, а страховете, че наближава голямо сражение се увеличават.

Противниците на режима на Башар Асад също стягат редиците си за голяма битка.

Бунтовниците, които контролират голяма част от втория по важност сирийски град, са изградили снайперистки позиции и пунктове за проверка контрол, подготвят амунициите си, снабдяват се с оръжия, основно автомати "Калашников", с медикаменти и средства за първа помощ.

Алепо е търговската столица на Сирия и овладяването му е ключово за контрола над северната част от страната.

От близо седмица по улиците на града се водят боеве, в които противниците на режима опитват да удържат контрола си над няколко квартала.

Опозиционно настроени активисти коментират пред BBC, че е малко вероятно бунтовниците да успеят да удържат териториите си.

Водещи

Най-четени