Подкрепихме суспендиране на Либия в Съвета по правата на човека 01.03 | 20:46

На сесия в Женева България подкрепи резолюцията на ООН

От Георги Георгиев

България подкрепя резолюция за суспендиране на Либия в Съвета на ООН по правата на човека. Това беше българското послание в изказването на зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев пред 16-та сесия на Съвета на ООН за правата на човека, съобщиха от МВнР.

Сесията се провежда в Женева от 27 февруари до 2 март. България подкрепя предложението за свикването на специална сесия на Съвета на ООН по правата на човека по ситуацията в Либия, информира БТА.

"Приемането на Резолюцията за Либия с консенсус е безспорно доказателство, че международната общност осъжда категорично сериозните и систематични нарушения на правата на човека, извършени от либийските власти", заяви Цанчев.

Той изрази и подкрепата на България за достойния начин, по който народите на Тунис и Египет упражняват законните си демократични права и свободи.

В друга точка от дневния ред на сесията, в която Съветът трябва да приеме окончателния доклад от универсалния периодичен преглед на България, страната ни прие повечето от препоръките по доклада си за състоянието на правата на човека.

Водещи